تعداد نشریات | 27 |
تعداد شمارهها | 366 |
تعداد مقالات | 3,243 |
تعداد مشاهده مقاله | 4,754,252 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 3,245,096 |
بررسی اثر مراحل کنترل علف هرز بر شاخصهای اکولوژیکی و عملکرد شوید تحت تأثیر تاریخ کاشت در شرایط آب و هوایی شیروان | ||
پژوهش در اکوسیستم های زراعی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 06 مهر 1394 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
سرور خرم دل* 1؛ عبداله ملافیلابی2؛ قدریه محمودی1؛ لیلا جعفری3 | ||
1دانشگاه فردوسی مشهد | ||
2دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تربت جام، گروه منابع طبیعی، تربت جام، ایران | ||
3مربی گروه باغبانی دانشگاه هرمزگان و دانشجوی دکتری بوم شناسی زراعی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد | ||
چکیده | ||
به منظور ارزیابی تأثیر تاریخ کاشت شوید و زمان مدیریت علفهای هرز در مراحل مختلف رشدی شوید بر تغییرات شاخصهای اکولوژیکی علفهای هرز بر اساس شاخصهای تنوع و عملکرد کمی و کیفی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی شیروان در سال زراعی 91-1390 اجرا شد. فاکتورها شامل چهار تاریخ کاشت (اول دی، اول بهمن، اول اسفند و اول فروردین) و سه زمان کنترل علفهای هرز شامل مرحله ظهور برگ حقیقی، شاخهدهی و تشکیل چتر شوید بودند. نمونهبرداری از گونههای علفهای هرز، در سه مرحله رشدی شوید قبل از وجین دستی صورت گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که علفهای هرز تحت تأثیر تیمارهای تاریخ کاشت و مرحله کنترل قرار گرفتند؛ به طوریکه گونههای پهنبرگ (13 گونه) با دوره رشد یکساله (12 گونه) و دارای مسیر فتوسنتزی سه کربنه (16 گونه) غالب بودند. بیشترین فراوانی نسبی در مراحل اول، دوم و سوم نمونهبرداری به ترتیب برای ترشک (53/16 درصد)، قدومه کوهی (53/23 درصد) و سلمهتره (57/28 درصد) حاصل گردید. در دو مرحله اول و دوم نمونهبرداری تمام گونههای هرز دارای ضریب پایداری کمتر از 25 درصد بودند. در مرحله اول نمونهبرداری، دامنه ضریب غالبیت بین 444/0 تا 952/0 بود، اما در مرحله دوم و سوم دامنه ضریب غالبیت به ترتیب به 789/2-626/0 و 698/1-958/0 افزایش یافت. اثر ساده و متقابل تاریخ کاشت و زمان کنترل علفهای هرز بر عملکرد دانه و اسانس شوید معنیدار بود. | ||
کلیدواژهها | ||
فراوانی نسبی؛ ضریب پایداری؛ شاخص شانون- وینر؛ شاخص مارگالف؛ عملکرد دانه | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,153 |